آرتروز چیست؛ علائم و نشانه های آن کدامند؟
بیماری آرتروز یا استئوآرتریت به التهاب یا تورم مفاصل گفته میشود که حرکات مفاصل را محدود میکند و در افراد مسن امری شایع است. در مقاله حاضر، به بررسی این بیماری، علل، نشانهها و روشهای درمان آن پرداختهایم.
آرتروز چیست؟
استئوآرتریت یا آرتروز را گاهیاوقات بیماری پیشرونده مفصلی یا آرتریت فرسایشی و پارگی مینامند. این بیماری میتواند بر هر مفصل بدنتان تأثیر بگذارد.
آرتروز اغلب در دستها، لگن و زانوها رخ میدهد. این بیماری سبب میشود تا غضروفها (لایه نرم در مفصل استخوانها) ساییده شود. این فرآیند به آرامی رخ میدهد و معمولا با گذر زمان بدتر میشود.
نشانههای بیماری آرتروز
مشخصترین نشانههای این بیماری شامل موارد زیر است:
- درد و ناراحتی مفصل
- احساس خشکی و سفتی در مفصل، به ویژه پس از مدتی تحرک نداشتن؛ مانند زمانیکه از خواب برمیخیزید یا به مدت طولانی نشستهاید.
- التهاب، ورم و سفتی مفصل
- ایجاد صدا در مفصل هنگام راه رفتن یا حرکت دادن مفاصل
- کاهش دامنه حرکت مفصل
- کاهش دامنه حرکت مفصل
چه عواملی سبب بروز آرتروز میشوند؟
علت قطعی استئوآرتریت ناشناخته است. ممکن است که این بیماری ارثی باشد؛ یعنی در خانوادهتان رایج باشد و سابقه خانودگی در ابتلای آن مهم باشد.
ممکن است افرادی که ورزش میکنند به این بیماری مبتلا شوند؛ چراکه ورزش میتواند به مفاصل فشار وارد کند. به هر حال، به نظر میرسد این بیماری در اکثر افراد با سایش و پارگی مفاصل در طول سالیان متمادی مرتبط باشد.
زمانیکه یک مفصل درگیر آرتروز میشود، چه اتفاقی میافتد؟
بهطور معمول، یک لایه نرم غضروف در بین استخوانهای یک مفصل وجود دارد که همچون یک پد (بالشتک) عمل میکند. غضروف به مفصل کمک میکند تا به راحتی و آسانی حرکت کند.
در برخی افراد هرچه بیشتر مفاصل به کار گرفته شوند، غضروف نازکتر میشود. این امر آغاز بیماری آرتروز است. با گذر زمان، غضروف از بین میرود و استخوانها به یکدیگر ساییده میشوند. این ساییدگی سبب درد، تورم و کاهش حرکت مفصل میشود.
ممکن است که استخوانها در قسمتهای انتهایی، جایی که مفصل تشکیل میشود، خیلی ضخیم شوند. ممکن است بخشهایی از غضروف نرم و شل شوند و جلوی حرکت مفصل را بگیرند. این امر نیز سبب ایجاد درد، تورم و سفتی در مفاصل میشود.
چه کسانی به بیماری آرتروز مبتلا میشوند؟
چندین عامل وجود دارد که میتوانند خطر پیشرفت استئوآرتریت یا آرتروز را در افراد افزایش دهند؛ از جمله موارد زیر:
– چاق بودن یا اضافه وزن داشتن: اضافه وزن میتواند آرتریت را در مفاصل متحمل وزن، مانند زانوها، لگن و ستون مهرهها بدتر کند.
– مفاصل صدمهدیده: مفاصلی که صدمه یا آسیب دیدهاند یا اینکه کورتیکواستروئید (کورتون) به آنها تزریق شده است، بیشتر مستعد ابتلا به استئوآرتریت هستند.
– استئوآرتریت بیشتر در افراد مسن شایع است؛ چون به مدت طولانیتری از مفاصل خود استفاده کردند.
– بعد از سن پنجاه سالگی، زنان بیشتر از مردان مستعد استئوآرتریت هستند.
– افرادی که شغل آنها نیازمند حرکات مشابه و مکرر است (مانند نقاشی یا بلند کردن وسایل) بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری قرار دارند.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.